Cyberpunk

Praxi 1

 

Στις επόμενες σελίδες αραδιάζονται δεδομένα από τις πιο αξιόπιστες πηγές. Κινηματογραφικές ταινίες που θεωρούνται προάγγελοι του πνεύματος που θέλει σαν πρώτο συνθετικό το cyber-, συγγραφείς (ανατρεπτικοί, fiction, beat, θεωρητικοί και μεταμοντέρνοι), κυβερνοποιήματα από κυβερνοποιητές, cyberculture, ορισμοί και «δεσπότες» του «κινήματος». Ανθρωποι που έχουν επικοινωνία μεταξύ τους, γνωρίζονται, συνεργάζονται, έχουν δύναμη χωρίς όμως να την έχουν χρησιμοποιήσει ακόμα. Γράφουν επιστημονική φαντασία (νουβέλες, σειρές για το δίκτυο ή την τηλεόραση, πολλοί μάλιστα από αυτούς γράφουν και σενάρια για τον κινηματογράφο).

            Αλλοι «κρύβουν» δολοφόνους cyborgs, η cowboys με μικροτσίπς και αφήνουν τον ορεξάτο surfer να τους αναζητήσει.

 

            Δεν είναι λογοτεχνία (αυτό βέβαια δεν  είναι ανησυχητικό) αλλά αυτοονομάζεται πρωτοποριακός τρόπος έκφρασης που γίνεται όλο και πιο γνωστός. Δεν έχουν ένα μανιφέστο αλλά υπάρχει μια κοινή συνεννόηση, κοινή ορολογία και στις πιο τραβηγμένες περιπτώσεις «σαβουάρ βιβρ». Έχουν απήχηση στους νέους, κυρίως στους δεκαεφτάρηδες, χωρίς να αποκλείονται οι νεαρότερες ηλικίες και οι πολύ μεγαλύτερες, που αποτελούν το πιο σοβαρό κομμάτι, αυτό των cyberculturιstes. Δεν θέλει και πολλή σκέψη βέβαια, για να καταλάβει κανείς ότι έχει άμεση συγγένεια με την κλασσική μορφή επιστημονικής φαντασίας, που πολλοί ακόμα ονομάζουν αδικημένο είδος  -μακάρι τα αδικημένα είδη να είχανε την τύχη της-. Οι διαφορές είναι  ότι η παρούσα μορφή επιστημονικής φαντασίας, για να ζήσει και να αναπνεύσει, έχει ανάγκη τα γνωστά τρία W του δικτύου, μιας και η πιο εξελιγμένη μορφή επιστημονικής φαντασίας είναι το cyberpunk που καθηλώνει χιλιάδες πιπίνια που μεγάλωσαν με pulp fiction και trainspotting μπροστά στην 15άρα οθόνη ατελείωτες ώρες, με σκοπό να αναβαθμίσει  τον αυνανιστικό τάχαμου ρόλο του δικτύου σε αναγνωστήριο και παιγνιότοπο. Τώρα βέβαια το «τάχαμου» θα πρέπει κάπως να δικαιολογηθεί, καλύτερα όμως να αρκεστούμε στα  Data και στις εφιαλτικές καμιά φορά συσχετίσεις που κάνουν προκειμένου να αποκτήσουν το περιπόθητο παρελθόν, αφού είθισται οι πρωτοπορίες να έχουν γονίδια από παλαιότερες μορφές μοντερνισμού. Επειδή κανένας δεν είναι πιο αξιόπιστος μάρτυρας από το αχάριστο αισθητήριο που λέγεται «μάτι», καλύτερα  ο καθένας κατά μόνας, όπως επιτάσσει η πρόοδος, να πλεχτεί στα δίκτυα της «κυβερνοαλητείας», που πολύ κόπο θέλει για να μη του φανούν  κουραστικά.

 

Cyberpunk Glossary

 

Εδώ επιστήμη και τέχνη –μέσα (media) και σκέψη (mind)- συνδυάζονται σε μία παραζάλη που δημιουργεί έναν συγγενή του cyberpunk και του hacking. Είναι μία υποκουλτούρα χωρίς όνομα, με λίγα επίπεδα αλλά πολλούς μαγνήτες, με δεσμούς μεταξύ τους, σαν ένα ψηφιακό DNA...

 

Cyberpoet

Cyber: έχει να κάνει με τη ροή πληροφοριών, συνδυασμός χρήσης ανθρώπου - υπολογιστή και της διαμέσου τους επικοινωνίας

Poet: Η δημιουργία τέχνης με τις λέξεις, ένας καλλιτέχνης, ένα δημιουργικό χτύπημα του μολυβιού. Ο Cyberpoet είναι κάποιος που προσπαθεί να είναι επιδέξιος στη χρήση του εικονικού χώρου, κάποιος που κάνει συχνά ταξίδια στην άκρη της τεχνολογίας, του πολιτισμού, της κοινωνίας και μετά αναφέρει το ταξίδι του σε όποιον τον ακούει. Η πρωτοπορία του εικονικού πολιτισμού. Κάποιος που, σαν τον άνθρωπο της αναγέννησης, έχει τα μάτια του στο μέλλον και τη μύτη του στη γνώση, την τεχνολογία και την πολιτική.

 

cyberculture

Ο συχνά ασχολούμενος με τα μέσα, που δηλώνει ότι ζει σαν cyberpunk (κυβερνοαλήτης). Με τη στενή έννοια του όρου, ο κυβερνοπολιτισμός ερμηνεύεται ως ο πολιτισμός της πληροφορίας.

 

cyberdelic

Τέχνη που χρησιμοποιεί φράκταλς (γραφικά υπολογιστών), εικόνες δημιουργημένες από υπολογιστή, με η χωρίς μουσική, εικονικές λέξεις, μπάρες κλπ.

 

cybernetics

Η μελέτη της επικοινωνίας συστημάτων σε ζώντες οργανισμούς και μηχανές, η μαθηματική ανάλυση της ροής των πληροφοριών.

 

cyberpunk

Ξεκίνησε σαν λογοτεχνικό κίνημα στη δεκαετία του 80, σαν μία κίνηση έξω από την ορθόδοξη επιστημονική φαντασία και αυτό γιατί αναφέρεται στο παρόν και στο άμεσο μέλλον. Οι χαρακτήρες του κινήματος συχνά αναφέρονται ως αλήτες (κοινωνικά αποκλίνοντες) και η τεχνολογία (ως άποψη) είναι καταφανής. O Neuromancer του William Gibson -1984- (εικόνα) θεωρείται η βίβλος των cyberpunks. Ένας άλλος διακεκριμένος συγγραφέας είναι ο Bruce Sterling εκδότης της αξιόλογης cyberpunk συλλογής "Mirrorshades". Αλλα παραδείγματα της cyberpunk σκηνής περιλαμβάνουν τα σήριαλ του Max Headroom και την ταινία Blade Runner. Το χαρακτηριστικό της cyberpunk σκηνής είναι ότι μεταλλάχτηκε από μία καθαρά λογοτεχνική κίνηση σε μία απόλυτα ρεαλιστική υποκουλτούρα, πολλοί technopunks θεωρούνται πια cyberpunks. Αλλοι παράγοντες που συνεισέφεραν στην υποκουλτούρα των cyberpunks είναι η εικονική πραγματικότητα (virtual reality), τα παραισθησιογόνα, τα νοοτρόπα φάρμακα και η πανκ μουσική. Για μια σε βάθος ματιά της cyberpunk σκηνής (φαντασίας και κουλτούρας) προτείνεται το "Storming the Reality Studio," του Larry McCaffery.

 

cyberspace

Το ηλεκτρονικό σύνορο. Ένα εικονικό περιβάλλον: Ένα άθροισμα BBS, δικτύου υπολογιστών και άλλων εικονικών κοινοτήτων. Η μοναδικότητά του έχει να κάνει με την σταθερή μεταβλητότητά του, υπάρχει μόνο εικονικά και μπορεί πρακτικά να λάβει απεριόριστες "διαστάσεις" και, επικοινωνιακά, να «συμβαίνει» ακαριαία, σε όλο το εύρος (World wide). Η φυσική του θέση είναι απολύτως άσχετη τις περισσότερες φορές. Επίσης αυτή η μορφή επικοινωνίας περιλαμβάνει εικόνα, κίνηση (video) και "τηλεφωνική" μεταβίβαση μηνυμάτων.

 

Hackers

"Όποιος ερευνά τα συστήματα των υπολογιστών" (δικά του ή ξένα) με πειραματικό ή εμπειρικό τρόπο. "Πολλοί χάκερς δεν προσπαθούν να προκαλέσουν βλάβες στα συστήματα ή στα λογισμικά που διερευνούν. Αυτοί που έχουν αυτή την αρρωστημένη συνήθεια, ονομάζονται κράκερς."

 

Praxi 1, Makis Chrisostomidis